Movement Sysytem logo 5-2016

Supertehokas pistoolikyykky – pystytkö tähän?

Posted by on / 0 Comments

Kirjoittaja on Jukka Rajala,  liikunta-alan moniyrittäjä ja  Movement Centerin päävalmentaja.

Yhdellä jalalla tehtävä pistoolikyykky on monipuolinen liike, jonka tekemiseen tarvitaan sekä voimaa että liikkuvuutta.

Lähde liikkeelle itsellesi riittävän helposta variaatiosta, jotta voit rauhassa keskittyä liikkuvuuden kehittämiseen, kyykyn teknikkaan ja voimantuoton kehittämiseen ajan edetessä. Aivan samoin kuin kaikessa muussakin oppimisessa, harjoittelussa tulee edetä omien kykyjen ja rajoitteiden ehdolla, jolloin vältytään turhilta loukkaantumisilta ja turhautumisilta.

Yhden jalan varassa tehdyt kyykyt ovat ehdottomia varsinkin silloin, kun tavoitteena on oman kehon liikuttaminen ja kyky hallita omaa kehoa paremmin yhden raajan varassa. Tasapainon hallinta joutuu suuremmalle koetukselle, samoin liikkuvuus, etenkin nilkan liikkuvuus.

”Voimaa voidaan myös kehittää yhden jalan kyykyillä, mutta maksimaaliseen voimantuottoon kahden jalan kyykyt ovat silti ehdoton ykkönen. On kuitenkin lukemattomia tilanteita, joissa yhden jalan kyykyt tuovat omat etunsa pöytään, myös voimantuoton suhteen.” – Kehonpainoharjoittelu-kirjasta

Yhden jalan kyykyistä pistoolikyykky on yksi haastavimpia perusliikkeitä, joita kehonpainoharjoittelussa usein käytetään. Jos olet vahva ja liikkuvuutesi on kunnossa, ei niiden tekeminen aiheuta välttämättä mitään ongelmia. Suurelle osalle pistoolikyykyt kuitenkin antavat haastetta ainakin muutamiksi viikoiksi, usein kuukausiksi.

Eivätkä tavoitteet pistooliin lopu, sillä voit lisätä kyykkyyn eri elementtejä lisäämään haastetta omien tavoitteiden mukaan. Haluatko kehittää kimmoisuutta yhden jalan liikkeisiin? Silloin pistoolikyykkyhypyistä boxin päälle voi olla sinulle suurtakin hyötyä. Sitä ennen tulee kuitenkin kaikki ominaisuudet (pistoolikyykky, hypyt kahdella jalalla ylös ja alaspäin jne.) olla kunnossa. Jos taas haluat haastaa ylävartalon liikkuvuutta ja keskivartalon tukea, kokeile pitää kuulaa ojennetulla kädellä päänpäällä. Pistoolikyykky voi olla myös yksi osa Movement–harjoitteita, tai vaikkapa Jukan malliin yhdistelemällä erilaisia yhden jalan kyykkyvariaatioita yhdeksi kokonaisuudeksi.

”Jos tuet asentoa pitämällä jostain kiinni, pyri ala-asennossa työntämään polvea niin paljon eteenpäin kuin mahdollista. Kuitenkin niin, että kantapää pysyy lattiassa kiinni. Näin totutat nilkkaa hiljalleen liikkeen vaatimuksiin. Jos ongelma on nilkan liikkuvuudessa, usein toimiva tapa onkin pitää polvi eteen työnnettynä jo liikkeen yläasennosta lähtien, jolloin taakse kaatumista ja painon liiallista siirtymistä kantapäälle vältetään. Liike tuntuu tällöin luonnollisesti enemmän etureiden lihaksissa. Jos taas ongelma ei ole nilkan liikkuvuudessa, saattaa ratkaisu löytyäkin juuri päinvastaisesti, eli viemällä paino jo heti alkuun vahvasti kantapäälle, jolloin aktivoidaan enemmän takaketjun lihaksia.” – Kehonpainoharjoittelu-kirjasta

Mikäli pistoolikyykky ei vielä onnistu, ei hätää: tulemme tulevina viikkoina ohjeistamaan progression liikkeeseen. Haastammekin jokaisen mukaan harjoittelemaan pistoolikyykkyä!  Tutustu harjoitusohjelman ensimmäiseen osaan, mutta sitä ennen kannattaa palautella mieliin kyykyn lämmittely ja aloittaa liikeratojen avaaminen pistoolikyykkyä varten.

Please follow and like us:

Enjoy this blog? Please spread the word :)

Follow by Email
Facebook
Facebook