Spesialisti on kirosana

3 marraskuun, 2022

Olen viime aikoina pohtinut paljon omaa työhön liittyvää menneisyyttä ja miettinyt miten sitä voisi kuvailla. Joskus ihmiset tarjoilevat ystävyyttään erilaisia nimikkeitä. Muutaman kerran joku on on sanonut, että “hän on Movement Specialist (englanniksi kun puhuttu)” ja omassa pääkopassa tuli lähes loukkaantunut olo. No ei nyt oikeasti, koska ymmärrän hyvin että se oli kohteliaisuus ja pidän myös huolta siitä, että omat tunnereaktioni ja impulssit eivät ole muiden ihmisten vastuulla. 🙂 Mutta miksi spesialisti on pikemminkin negatiivinen kuin positiivinen asia?


Otsikko oli raflaava jotta sain sinut tänne. Sorry hei siitä! Nyt asiaan:

Kaikki ovat katsoneet Terminaattorin ja tietävät elokuvan pääviestin. Ihmiset kehittää tekoälyn, joka sitten ottaa ylivallan ja orjuuttaa koko ihmiskunnan. Syy tähän on itse asiassa spesialistit. Tai siis jos näin kävisi todellisessa maailmassa, jossa Arnold olisi ihmiskyborgi, eikä vain Kalifornian entinen kuvernaattori. Spesialistit erikoistuvat nykypäivänä entistä syvemmälle yhteen asiaan. Tästä kertoo esim. David Epsteinin kirja Range. Toki aiheesta on paljon dataa tarjolla ihan tieteellisten tutkimusten tasolla niille joita aihe kiinnostaa. Spesialistit ovat toisin sanoen niin syvällä omassa aiheessaan, etteivät usein näe isoa kokonaisuutta. Sen vuoksi Terminaattorissa tekoäly saattoi “huijata” ihmisiä, koska ei ollut ketään, joka olisi jollain muotoa nähnyt kokonaisuuden ja voinut painaa stoppia kehitykselle, sillä kehitys tapahtui lukemattomissa eri yksiköissä, jotka eivät millään tasolla kommunikoineet keskenään. Hyvin usein innovaatiot ja erilaiset älynväläykset tulevatkin alan ulkopuolelta, jossa generalistit osaavat katsoa muutakin kuin sitä omaa sektoria. On jopa sivustoja, jossa spesialistit pyytävät apua muulta kansalta ja yllättävän usein ovat sieltä apuja saaneetkin. Jopa NASA! 

Itse en ole eläissäni tavannut Movement Spesialistia, vaikka olen tavannut yksilöitä, jotka ovat aivan omaa luokkaansa siinä mitä tekee. Itse en kuulu edes lähimainkaan näihin tyyppeihin vaikka kuperkeikan ehkä hyvänä päivänä osaan tehdä kaatumatta sivulle. Nämä henkilöt ovat pikemminkin MovementS Spesialisteja, eli virtuooseja siinä mitä tekevät joka on x määrä erilaisia liikkeitä. Jos heidät laittaa johonkin toiseen ympäristöön, he voivat olla hyviä, mutta eivät enää virtuooseja. Koen hieman jopa koomiseksi katsoa (yleensä jenkki-valmentajia / -fyssareita) jotka tituleeraavat itseään Movement Spesialisteiksi, mutta eivät käytännössä osaa edes kyykätä. Ja vaikka osaisivat, tuo titteli vain on liian iso kenellekään meistä. Siitä ylempänä olisi vain Life Specialist – elämän spesialisti, joka osaa ja tietää kaiken elämästä. Ei riitä enää, että on Life Coach, virheineen päivineen. Voit olla Movement Coach, mutta et Movement Specialist. 

Onko huono asia olla spesialisti? 

Me tarvitaan ehdottomasti spesialisteja, mutta jokaisen ei tarvitse voida keksiä uusia asioita. Generalistit (tai ei-spesialistit) jäävät tutkimaan kaikkea sitä, mitä jo tiedetään, mutta ei ehkä olla tutkittu / tulkittu riittävällä syvyydellä. Tällaiset henkilöt voivat aika-ajoin saapua paikalle ja ratkaista ongelmat, joihin spesialistit ovat löytäneet ehkä jo vuosia sitten vastaukset, mutta eivät osaa itse antaa vastausta. 

Liikkumisessa ja taitojen oppimisessa puhutaan yleensä kolmesta eri tasosta. Kognitiivinen taso on ns. “tiedostettu taidottomuuden taso”. Siitä seuraava on Assosiatiivinen taso, eli “tiedostettu taitavuuden taso”.

Automaatiotaso on puolestaan “tiedostamaton taitavuuden taso”, jossa henkilö kykenee tiedostamattaan suoriutumaan tehtävästä. Tämä taso mahdollistaa virtuoositason, jossa itse asiassa henkilö kykenee viemään itseään kohti uutta ja tuntematonta, jossa hän alkuun epäonnistuu, oppien kuitenkin jotain mitä kukaan muu ei ole vielä kokenut. Näin hän voi luoda jotain ainutlaatuista, johon kukaan muu ei kykene. Virtuoso!! 

Tämä saattaa ilmentyä spesialistinina meidän silmissä ja voidaan toki niin ajatella että kyseinen henkilö on kyseisen taidon spesialisti. Mutta Movement Specialist? Ei nyt kuitenkaan, vaikka todellinen virtuoosi siinä mitä tekee ja sen ansiosta kykenevä muuttamaan vallalla olevia käsityksiä siitä mikä on mahdollista ja mikä mahdotonta. 

Me tarvitaan kaikkea. Spesialisteja, aloittelijoita, keskitason tekijöitä ja ammattilaisia, joista pieni osa vie tekemisensä niin pitkälle, että he muuttavat omalla työllään muun maailman käsityksiä mahdollisesta. He eivät välttämättä ole niitä, jotka osaavat sanoa, miten muut sinne pääsevät, mutta joku aloittelija, tai keskitason tekijä ehkäpä pystyy. Joten olit sitten millä tahansa tasolla henkilökohtaisesti, sinä voit ehkä auttaa jotakuta toista pääsemään eteenpäin. Siihen spesialistit ja virtuoosit harvoin kykenevät. 

Kun sitten seuraavan kerran kehut jotain tällaista henkilöä, käytä spesialistin sijaan vaikkapa gurua, joka alun perin on tarkoittanut  ”painavaa” eli kunnianarvoista henkilöä asemansa tai ominaisuuksiensa takia (ei liity painoindeksiin).

Hyvin harvoin (en sano etteikö koskaan) spesialisti voivat olla aidon gurun asemassa ja se on täysin ok. Me tarvitsemme myös heitä, jotka jatkavat kaivamista…

Me muut, muistetaan pysyä liikkeessä ja tutkia syvällisemmin sitä mitä jo tiedetään!  

En voi tarjota Movement Spesialistin uraa, mutta jos Movement Coach kiinnostelee, lue lisää TÄÄLTÄ

Kirjoittaja: Jukka "liikemies" Rajala