Päätös – kaikki lähtee tunteesta ja päätyy tunteeseen – osa 2
29 joulukuun, 2019
Identiteetti on jo ennen kuin tulevaisuus on käynyt toteen
Uuden taidon oppiminen, 100 000€ suurempi tulos, 10kg painonpudotus tai isommat pakarat. Mitä yhteistä näillä on? Ne ovat tavoitteita ja ennen kaikkea tulostavoitteita(tälle on myös muita nimityksiä). Tulostavoitteet ovat “kolmikerroksisessa sipulissa” se päällimmäisin kerros. Ne ovat helposti lähestyttäviä, eivätkä vaadi ns. kuorimista. Kaikin puolin helppoa pintaliitoa, joiden avulla on myös helppo myydä milloin mitäkin taikapilleriä.
Pinnallisuudestaan huolimatta tämä kerros on tärkeä, sillä ilman sitä säntäilisimme joka suuntaan ilman tavoitteita. Tämä kerros ei saisi kuitenkaan määritellä meitä, tai edes saavutuksia. Tulostavoitteita ei kannata aikatauluttaa(yrittää ennustaa tulevaa), eikä näitä kannata välttämättä määräänsä enempää mitata.
Miksi niitä sitten mitataan? Koska se on helppoa ja koska me luulemme, että ne asiat joita pystymme mittaamaan, olisi jotenkin mittaamattoman tärkeitä(heheh, tulipa hassusti ilmaistua).
Ehkä homma on niin, että ne asiat, joita emme pysty mittaamaan, ovatkin niitä kaikkein tärkeimpiä? Mene ja tiedä. Itse en mittaa juuri mitään ja tulevaisuus näyttää oliko se hyvä idea, vaiko oikotie hyviin multiin.
Sipulin keskeltä löytyy tekemistavoitteet. Nämä ovat niitä konkreettisia asioita, joita on itse asiassa syytäkin jollain tasolla mitata. Etenkin itselleen vieraissa asioissa tulisi olla jotain konkreettista mittausta. Esim. harjoitteluun liittyen itse en mittaa mitään sillä luotan pääsääntöisesti intuitiooni siinä asiassa. Yrittäjyys taas ehdottomasti vaatii minulta erilaista lähestymistä.
Mittaaminen on hyvin kuluttavaa, joten kaikkea ei kannata / voi mitata, joten mittaa omasta, tai tukenasi olevan ammattilaisen mielestä niitä kaikkein tärkeimpiä asioita. Tällä tasolla myös suunnitellaan, aikataulutetaan, sitoutetaan ja velvoitetaan. Huomaa, että tällä tasolla kyse ei ole lopputuloksesta, vaan tekemisen suunnittelusta, mittaamisesta, velvoittamisesta ja niin edelleen.
Ihmisaivot kykynevät aikamatkailuun. Meillä on tämä ainutlaatuinen kyky kuvitella erilaisia vaihtoehtoja. Tämä ei ole pelkästään haaveilua ja me aikamatkaamme päivittäin arvioiden tehtävien päätösten vaikutuksia. Pohdimme millaisia vaikutuksia päätöksillä saattaisi olla.
Kaikki tavoittelevat palkintoja
Mitä nämä palkinnot ovat joita kaikki maailman eläimet tavoittelevat? Käytännössä jotakin sellaista, joka vie lähemmäksi ihanneasetusarvoa, oli sitten kyse primääripalkinnoista, tai sekundääripalkinnoista.
Ilman konkreettista tekemistä, tulevaisuus ei tule muuttumaan ja silloin täytyy olla joko todella vahva mentaalinen kyky, tai riittävän vahvat lääkkeet kyetäkseen elämään illuusiossa määräänsä pidempään. Ilman tekemistä kaikki aikamatkailu ja erilaiset neuvot ovat vain kivoja self help -hetkiä, joka sai aikaan hetkeksi hyvän fiiliksen, jota seuraa valitettavasti paluu vanhaan.
Lopulliseen päätökseen vaikuttaa se miten erilaiset tulevaisuuden kuvat omassa arviointijärjestelmässä arvotetaan. Kaikki simulaatiot perustuvat jollain tapaa aiemmille kokemuksille ja tämänhetkiseen näkemykseen “maailman menosta”. Arvotukset ovat nyansoituja, eli niihin vaikuttaa monet tuntemukset, jotka värittävät päätöksentekoa. Usein tämä kaikki tapahtuu hyvin tiedostamatta, mutta pysähtyessään päätöksenteon hetkellä ajattelemaan, saattaa näitä vääristymiä havaita jolloin niihin on helpompi myös reagoida.
Identiteetti sijaitsee kaiken ytimessä
Jos haluat olla vaikkapa muusikko, tuleeko sinun ensin harjoitella tarvittavat taidot, saada levytyssopimus ja vetäistä jäähyväis -stadionkeikka ennen kuin voit määritellä itsesi ammattimuusikoksi? Jos haluat olla laiha, tai vahva, tuleeko sinun ensin saavuttaa tavoitteet ja vasta sen jälkeen sinulla on lupa kokea olevasi jotain?
Palataan kvanttimaailmaan. Jos ajattelen jotain, se on jo käytännössä tapahtunut kvanttikentällä tulevaisuudessa. Jos siis ajattelen menneestä, “olen vielä lihava, heikko, huono soittaja, osaamaton nuori yrittäjä jne.”, tämä vaikuttaa kvanttikentässä siihen mihin päädyn tulevassa. Tässä vaiheessa joku kvanttifyysikko varmaan jo naureskelee lattialla kippurassa, mutta jatketaan. Mitä tämä tarkoittaa käytännön maailmassa, jossa niin usein elämme freudilaisen syy-seuraus -toiminnan mukaisesti. Teemme päätöksen ja alamme toteuttaa sitä vaihe vaiheelta ollen varmoja että näin pitäisi toimia ja kunhan siirryn ensin A:sta B:hen ja siitä C:hen, päädyn lopulta D:hen.
Jos taustalla vallitsee vanha identiteetti, joka määrittelee meitä “kunnes toisin todistetaan” ja asiaa on lähestytty tulostavoitteista käsin, homma kyllä menee yleensä edes hetken hyvin. Ehkä päivän, viikon, kuukauden tai joskus jopa vuosia. Kunnes toisin todistetaan. Tuli muuttujia vastaan, jotka saavat homman pysähtymään, tai jopa kallistumaan kumoon. Nämä ovat juuri niitä hetkiä kun olisi ollut tärkeää toimia identiteetistä, ei tulostavoitteista käsin. Jos sinulla olisi tällaisessa tilanteessa vahva identiteetti, kovatkaan kolhut eivät saisi sinua kääntämään kurssia vaikka hetkellisesti homma tuntuisi sakkaavan.
Miksi uskoa tähän? Olet itse todiste tästä. Ajattele miten paljon jätät oikeasti (pahoja) asioita tekemättä, koska ne eivät ole osa sinua. Osa identiteettiäsi. Tällaisia asioita on paljon.
Emme näe asioita sellaisina kuin ne todellisuudessa ovat. Näemme ne sellaisina kuin itse olemme
Tupakka ei käynnistä minussa juuri mitään tuntemuksia. Lähinnä, että kuka hullu maksaa yli 7€ askista. Henkilölle, jonka osa identiteettiä “on jälleen kerran yrittämässä lopettaa tupakointi” kokee tupakan hajun tai kuvan tupakasta puolestaan hyvin erilailla. Asiana, jota on mahdollisesti vaikea vastustaa. Itsekurilla pärjää aina hetken, mutta miten kauan?
Myöhemmin sama henkilö saattaa olla viimein muokannut identiteettiään sellaiseksi, jossa “hän ei ole tupakoitsija”, jolloin tupakansavu saa aikaan erilaisen tunnelatauksen. Ehkä se on enemmän “miksi ihmeessä olen joskus voinut hussata rahani noin pahanhajuiseen pötkylään”. Se miten itsensä näkee on paljon tärkeämpi voima kuin itsekuri, tai raaka data siitä, miten kallista ja epäterveellistä tupakointi on.
Minulle liikkuminen tai yleisellä tasolla terveellisesti syöminen ei ole ongelma, mutta kamppailen omien juttujen kanssa. Ne asiat, joissa muutosvastarintaa on enemmän, eivät ole vielä osa identiteettiä(meillä on todennäköisesti useampia identiteettejä).
Kun näin ei ole, myöskään teot eivät ole linjassa arvojen kanssa, tai ehkäpä toisinpäin: arvoni eivät ole vielä linjassa asettamieni tavoitteiden kanssa, jotka olisivat linjassa haluamani identiteetin kanssa.
Tätä tilannetta on vaikeaa muuttaa faktoilla, järkiaivoilla. Voisiko asiaa lähestyä jatkossa toisinpäin ja mikäli tällaiseen “aikamatkustamiseen” lähtisi mukaan, kuka siitä voisi kärsiä jos ajattelee olevansa jotain jo ennen kuin se on käynyt toteen?
Älä unohda lupauksia, sillä ne ovat suunnan antavia tavoitteita
Miksi lupauksia tehdään paljon juuri vuoden vaihtuessa? Ainakin osaksi sen vuoksi, että olemme hyvin kiinni kronologisessa ajassa jonka ilmentymä on pöytäkalenteri. 1.1. alkaa uusi vuosi ja silloin homma lähtee puhtaalta pöydältä ja samalla matkan aloittaa puhdas minä. Moni haukkuu uudenvuodenlupaukset alimpaan helvettiin, mutta mielestäni ne eivät ole lähtökohtaisesti huono asia. Mennään sillä jos se tuntuu oikealle ja hyvälle idealle.
Kun jokin asia toimii, se toimii sen takia, että meillä on käytössä toimiva systeemi. Kun asiat eivät toimi, meillä on käytössä huonosti toimiva systeemi. Epäonnistuminen ei tee sinusta tai minusta huonoa, käyttämämme systeemi on vain surkea. Silloin vaihtoon menee systeemi ja itsensä sättimisen voi jättää vähemmälle. Mielellään pois kokonaan.
Yksi merkittävä tekijä toimivassa systeemissä on ympäristö. Jos haluaisin vähentää harjoittelua vaikkapa sen takia, että minulla on kroonistunut vamma ranteessa(ei onneksi ole), paras paikka hengailla ei välttämättä olisi sirkuskerho jossa altistuisin kaikenlaisille ärsykkeille. Aivan kuten alkoholistin leposija ei ole vanhat kännikaverit lähikuppilassa.
Oli seuraava lupaus / päätös / tavoite mikä tahansa, muistetaan seuraavat asiat:
Tavoitteen taustalla on aina jokin tunne. Todennäköisesti tunne ohjaa muutokseen. Haluan olla parempi, vahvempi, laihempi, kauniimpi, rohkeampi. Nämä ovat muutoksia minässä, vaikka ne ehkä ilmentyvät ulkoiseen maailmaan erilaisten tulosten muodossa. Toisin kuin muut(suurin osa meistä on liian kiireisiä omien juttujen kanssa), sinä puolestasi olet etuoikeutettu näkemään asiasi useista näkökulmista.
Vähintäänkin se tulisi pyrkiä nähdä mainitun kolmen tason kautta:
- identiteetti(kysy itseltäsi miksi haluan tätä)
- tekeminen(ota selvää mitä tehdään, miten tehdään ja päätä milloin tehdään)
- tulokset(kiva kirsikka vegaanisen terveyskakun päällä)
Kaikki lähtee tunteesta ja päättyy tunteeseen. Jos nyt lähdet seuraamaan alkuperäistä tunnetta pysähtymättä ensin asian ympärille, seuraat sitä samaa tunteiden, ajatusten, synaptisten yhteyksien ja kehon kemikaalien tallomaa polkua, jota olet kulkenut jo ties kuinka useasti. Tiedät jo nyt, tällä mallilla päädyt vain samaan vanhaan tunteeseen.
Keskittämällä tietoisuutesi kaikkeen siihen joka alussa on vaikuttava sinuun ja tulevaisuudessa odottavaan palkintoon, on sinun mahdollista löytää uusi polku. Tässä vaiheessa emme anna pelkästään tunneaivojen, tai tiettyihin olotiloihin tottuneen kehon johtaa, vaan otamme käyttöön ns. Systeemi 2:n. Alamme prosessoida, kyseenalaistaa ja ajatella. Syntyy uusi polun alku, jossa ei ole aikaisempia jalanjälkiä. Siellä kulkeminen on monella tapaa haastavampaa, joten ennen matkaan lähtöä, tee itsellesi selväksi, että helppous ei ole nyt se mitä etsit. Helppous on se joka on vienyt sinut aina vanhaan. Nyt haluat haasteita, sillä ne opettavat. Haasteet eivät ilmene ikävinä asioina, vaan oppihetkinä.
Sattuman varaan ei kannata jäädä roikkumaan
Faktat ovat hyödyllisiä tekemistavoitteissa. Siellä on apua myös oikean paikan valitsemisesta / muokkaamisesta sopivaksi(ympäristö), kalenterista(aika), valmentajasta(ulkoinen tilivelvollisuus), ruokavaliosta, harjoitusohjelmasta, markkinointisuunnitelmasta(mitä ja miten) ja uuden opiskelusta(miksi).
Tulokset yksinkertaisesti seuraavat toimintaa. Ei juuri koskaan juuri niin kuin alunperin mietittiin, mutta aina tässä järjestyksessä. Menestys tulee ennen työtä vain sanakirjassa.
Optimaalisen korvaajana toimii jatkossa määrätietoisuus. On nimittäin niin, että huonokin ohjelma johtaa parempaan tulokseen kuin optimaalinen ohjelma, jota ei toteuteta. Täydellisyyden tavoittelu on muutenkin niin last season.
Kvanttimaailmassa kaikki on potentiaalia ja 99,99999% maailmankaikkeudessa on energiaa. Loppu 0,00001%(meni varmaan ysit ja nollat väärin, mutta ymmärrät pointin) on materiaa, sitä mitä näemme ja mihin päivittäin kiinnitämme huomiomme. Ajattele miten pieni osa tuosta onkaan se yksittäinen tulostavoite, jota nyt ehkä mietit uudenvuoden lupaukseksi? Isossa mittakaavassa se on täysin mitätön ja silti niin määrittävä sinulle!
Kokeile vuonna 2020 jotain uutta ja villiä
Kokeile alkavana vuonna sellaista leikkiä, jossa olet jo onnistunut saavuttamaan kaiken sen mitä aiot tavoitella. Älä vain tuo ajatusta mieleen, vaan ajattele! Käytä kaikkea sinulle toimivaa hyödyksesi, joka edistää metakognitiotasi.
Muista kvanttikentän potentiaali. Jos kohdistat huomion johonkin, se on jo tapahtunut, joten kohdista ajatuksesi tällä kertaa sellaiseen tulevaisuuden vaihtoehtoon jossa haluat aidosti elää ja jossa lopullinen palkinto on oikeasti kaiken sen väärti. Pyri löytämään ne juurisyyt, jotka ovat osa sinua, eivätkä vain ulkoisen ympäristön päähäsi troijan hevosen lailla salakuljettamia.Tämä lisää tekemistavoitteissa tapahtuvien konkreettisten tekojen pysyvyyttä.
Hyvinvointiin liittyen jokainen haluaa olla terve. Laihduttaminen ja vaikkapa voimaharjoittelun lisääminen ovat tärkeitä juttuja, mutta eivät välttämättä kovinkaan merkityksellisiä juuri sinulle. Niiden ei tarvitsekaan olla, joskin kiva juttuhan se on jos niitä oppii jollain tasolla arvostamaan. Usein tähän auttaa oman näkökulmansa päivittäminen. Hyvien asioiden lisääntyessä nautinto tulee mahdollisesti myöhemmin, mutta 100% takuuta ei ole tarjolla.
Laihtuminen tiettyyn ihannepainoon on tulostavoite, se sipulin päällimmäisin kerros. Voimaharjoittelu puolestaan keskimmäinen, eli tekemistavoite. Nämä ovat asioita, joihin löytyy paljon toimivaksi todettua tietoa jota hyödyntää. Siirrä huomiosi nyt identiteettiin. Arvostat varmasti terveyttä ja ehkä haluat toimia lapsillesi hyvänä esimerkkinä, tai arvostat toimintakykyä, jotta voit soittaa tai laulaa vielä 20 vuoden päästä.Oli se mitä tahansa, sisäinen motivaatio kumpuaa arvoista, joten niitä on syytä pohtia kun mietitään tavoitteita.
Tässä ei ole kyse “kukaan ei sano minulle miten elää” -hetkestä, vaan kyse on sinun päätöksistä, johon joko annat ulkoisen ympäristön vaikuttaa, tai sitten et. Täysin vapaata tahtoa ei todennäköisesti ole, mutta me myös tiedetään, että pakottamisen sijaan pehmeä paternalismi, jossa toimintaa ohjataan tiedostamattomalla tasolla, toimii ihmisten käyttäytymiseen paljon paremmin. Tästä johtuen kaupasta löytyy silmien korkeudelta ne asiat joita eniten halutaan myydä(isoimmat brändit, impulssiostokset jne.). Ehkäpä lakiin tulisi kirjoittaa pykälä, jossa kauppojen tulisi sijoittaa terveyttä edistävät asiat aina tiedostamattoman mielen näkökulmasta paraatipaikalle ja epäterveelliset sitten vaikeasti nähtäväksi. Saattaisi toimia paremmin kuin nostaa veroja ja antaa houkuttimien näkyä joka paikassa. Just saying…
Mihin uskot oma energia olisi syytä jatkossa ohjata?
Itse olen päättänyt ja jo aloittanut rajoittaa somen käyttöä. En luota siihen, että totaalinen poissaolo somesta auttaisi työni puolesta ja mahdollisesti ylipäätään, joskin tätä kirjoittaessa on kolmas somelakkoviikko juuri käynnistynyt ja tuntuu hyvälle päätökselle. Somessa on paljon hyvää, kuten esimerkiksi sinä, joka luet tätä tekstiä juuri nyt. Mutta myönnän, että some häiritsee toimintaani yrittäjänä ja loppukädessä ihmisenä. En voi vaikuttaa siihen mitä muut siellä tekevät, mutta minulla on täysi valta siihen(tai ainakin illuusio vallasta), miten itse toimin ja millä tavoin tuon sen jatkossa muille. Tulen jatkossa siirtämään paljon asioita viikkokirjeisiin, joten suosittelen, että liityt uutiskirjeen vastaanottajaksi, jos et ole jo. Jos olet poistunut sieltä, koska sisältö ei ollut mielestäsi riittävästi, pahoittelut siitä. Myönnän olleeni laiska postituslistani kanssa ja arvostanut teoillani aivan liian vähän siinä olevia ihmisiä. Nyt olen kirjoittanut valmiiksi jo toistakymmentä artikkelia ja pyrin siihen, että vuoden jokaisena viikkona lähetän viikkokirjeen mukana artikkelin jostain mielestäni tärkeästä asiasta.
Tulen kyllä näkymään somessa, mutta tärkeimmät sisällöt ja parhaat tarjoukset mukaan tarjoan jatkossa vain omalle postituslistalleni. Jos olet aidosti kiinnostunut, lähde mukaan! Tulemme oppimaan toinen toisiltamme ja siinä sivussa saat varmasti myös käyttöösi vinkkejä ja tarjouksia, jotka auttavat sinua matkallasi tulevaisuuteen!
Loppuun voimasanat
Kun muuttujia tulee ja niiden voimasta kaadutaan, sieltä noustaan, koska itseään ei määritellä enää pinnallisten lopputuloksien mukaan, vaan aikajanalla olemme jo osa sitä tulevaisuutta, jossa haluamme elää. Tulokset seuraavat perässä ja ne kyllä seuraavat, vaikka eivät juuri koskaan täysin sellaisina kuin ne ensialkuun kuviteltiin. Tämä on ollut itselle vaikeaa tajuta ja on edelleen monissa asioissa. Niiden asioiden suhteen, joissa olen uskonut systeemiin, olen onnistunut. Henkilökohtaisia esimerkkejä löytyy onnistuneista työjutuista(löytyy myös paljon epäonnistuneita), uusien taitojen oppimisesta, ihmissuhteista ja muun muassa omista ennakkokäsityksistäni sen suhteen millainen olen ihmisenä.
Niin ja se hallinnantunne. Oli se osittain, tai täysin illuusiota, on asioita joihin sinulla on jopa lähes täysi valta, kuten esimerkiksi identeettisi. On asioita joihin voit vaikuttaa, mutta et suoraan hallita. Näitä ovat tekemis- ja tulostavoitteet. Vaikuta niihin parhaalla päättelykyvylläsi, johon tarvitset tietoista mieltäsi mahdollisten sisäisten konfliktien ratkaisemiseksi. Loput asiat ovat sellaisia joihin et voi vaikuttaa millään muotoa. Mihin aiot jatkossa oman energiasi sijoittaa?
Hyvää ja hallinnantunteen täyteistä vuotta 2020!
LIITY UUTISKIRJEEN VASTAANOTTAJAKSI TÄSTÄ
Kahvakuularinki -verkkovalmennus alkaa 13.1.2020.
Kirjoittaja: Jukka Rajala