Otan mieluummin poran, kuin reiän seinään

6 toukokuun, 2023

“kukaan ei halua poraa, vaan reiän seinään” on ehkä vuosituhannen turhin lause. Lause jota viimevuosituhannella elävät “markkinoinnin ammattilaiset” viljelevät asiakkailleen kun eivät paremmasta tiedä! 

En tunne yhtään ihmistä, joka tavoite on reikä seinässä. Miksi ihmeessä kukaan haluaisi reikiä seinään? Reikä seinässä pilaa seinän eheyden. Reikä seinässä heikentää seinän rakenteita. Reikä seinässä on asia jonka jokainen haluaa korjata, tai ainakin piilottaa. Jos joku myy sinulle reikää seinään, ota uusi porasi ja juokse! 

Reikä seinässä voi tarkoittaa muutosta

Ollaan siis rehellisiä. Kukaan ei tavoittele reikää seinään. Jos kuka tahansa saa valita poran, tai reiän väliltä, väitän että jokainen ottaa reiän sijasta mieluummin uuden poran. Sitä voi sitten esitellä kavereilleen ja jos sillä ei tee mitään, sen voi myydä netissä hyvään hintaan. Ja sillä saa myös reikiä seinään. 

Pora on tie muutokseen ja ihmiset etsivät muutosta. Muutosta johonkin osa-alueeseen elämässään. Fyysiseen, henkiseen, materiaaliseen, sosiaaliseen… 

Reikä seinässä voi olla joko syy tehdä muutoksia, tai se voi olla mahdollisuus johonkin parempaan. Johonkin joka luo lisäarvoa elämääsi. 

Reikä seinässä voi olla syntynyt ilman poraa, jolloin tarvitset poran sijasta itse asiassa aivan jotain muuta sen korjaamiseen. 

Tai ehkä tarvitsit poran, jotta voisit asentaa uuden hyllyn, jotta saisit lempikasvisi hyllyn päälle tuomaan iloa ja tuoksuja elämääsi. Reikä seinään oli välitön pakko, ei tavoite. Tavoitteesi oli eheä huone, jossa voit pitää huolta lempikasvistasi ja nauttia sen väreistä sekä tuoksusta. 

Kukaan ei halua reikää seinään! 

Kukaan ei halua elää kivuissa

Kukaan ei halua myöskään kokea kipua. Kipu on kuin reikä seinässä, jota kukaan ei siihen halunnut. Välttelemme kipua jopa niin paljon, että osa meistä käyttää ison osan ajastaan treenaamassa, jotta voisimme välttää kivun. Mutta mitä tehdä jos siitä huolimatta on kipuja?  Treenata vielä enemmän? Hankkia isompi terä, jolla saa isompia reikiä seinään? 

Kipu on liian kompleksi asia tässä artikkelissa purettavaksi, joten en edes yritä. Kyllä, me tarvitsemme kipua, koska se on monissa tilanteissa paras mahdollinen viesti, mutta puhun nyt kivusta joka ei tule akuutisssa tilanteessa, vaan on usein jatkuvasti, tai ainakin kroonisesti läsnä. Teet jotain ja ehkä helpottaa hetkeksi, mutta kohta ollaan taas samassa tilanteessa. 

Harjoittelun aiheuttama “hyvä kipu” on se reikä seinässä, joka piti poralla tehdä, jotta hylly saatiin asennettua. Sille reiälle oli selkeä merkitys.

Krooninen kipu / epämiellyttävä olo omassa kehossa on sen sijaan reikä seinässä, jota kukaan ei siihen pyytänyt. Ehkä se tuli, kun piti kokeilla uutta poraa, mutta jälkeen päin vain harmittaa kun piti alkaa porailla reikiä omaan kauniiseen seinään. 

Tai ehkä et pitänyt seinästä riittävän hyvää huolta ja nyt siinä on reikä. 

Tai ehkä se seinä oli alunperin huonosti tehty. 

Oli syy epämiellyttävään oloon mikä tahansa, täytyy siihen löytää oikea työkalu ja jotta tiedettäisiin mikä tuo oikea työkalu on, täytyy tietää todelliset akuutit tarpeet ja tulevaisuuden tavoitteet. 

Täytyy tietää mitä ollaan jo tehty ja mitä ollaan jätetty tekemättä. 

Jos olet jo lajisi vahvin, mutta et siltikään menesty, ei voima tule tilannetta jatkossakaan muuttamaan

Voimaharjoittelusta hyötyvät kaikki, siitä ei ole epäilystäkään. On kuitenkin eri asia käyttää kaikki käytettävissä oleva aika voiman kehittämiseen vielä senkin jälkeen kun sitä on reservissä yli omien tarpeiden, kuin että pidettäisiin huolta voiman riittävästä kapasiteetista. 

Näen tätä jatkuvasti. Vahvat tyypit luulevat ratkaisevansa haasteensa tekemällä itsestään vielä vahvemman. Voima on spesifi motorinen kyky ja voima on yksi osa liikkuvuutta. Se on tärkeä, mutta se ei voi ratkaista kaikkea. Aivan kuten notkeus, tai hyvä aerobinen kapasiteetti  eivät  ratkaise kaikkea. Ne ovat tukipilareita. 

 

Liikkuvuus on talo jossa asut

Nyt kun kerran lähdettiin metaforien maailmaan, mennään samantien päätyyn saakka! 

Liikkuvuus on kokonaisuus, joka vaatii vahvat perustukset, tukirakenteet ja hyvän viimeistelyn. Liikkuvuus on toisin sanoen kotisi. Ennen kodin rakentamisesta, tulee pohjat tehdä hyvin. Salaojat, paalutukset ja kaikki mitä kuhunkin maaperään on tarpeen tehdä. Sen jälkeen voidaan vasta alkaa rakentaa perustuksia, jonka päälle kodin rakenteet alkavat hijalleen rakentua. Loppujen lopuksi sinulla on valmis koti, josta löytyy erilaisia huoneita eri tarpeisiin. 

Liikkuvuus vaatii kaikkien motoristen kykyjen tuomaa tukea. Tarvitaan voimaa, notkeutta, koordinaatiota, nopeutta, ketteryyttä ja kestävyyttä. Kukin näistä on kuin yksi huone kodissasi, joilla on oma roolinsa. 

Keittiö ja makuuhuone omaavat eri merkityksen ja olisi tyhmää rakentaa ne samoin. Liesituuletin on tärkeä keittiössä, mutta makuuhuoneessa sillä ei tekisi mitään. Toisaalta liesituuletin on aika turha kapistus jos keittiöön ei älytty asentaa keittotasoa…

Kudosten mekaaniset komponentit ovat huoneissa olevia kalusteita. Kudoksen jäykkyys ja joustavuus on kuin keittiöön asennettavat kiintokalusteet. Ne valitaan todellisten tarpeiden ja tavoitteiden mukaan.  

Toisille iso keittiö, jossa on kaksi uunia ja iso jääkaappi, on todella tärkeä osa hyvin toimivaa kotia. Toiset taas pärjäävät pienemmällä keittiöllä, kunhan olohuoneessa on tilaa koko perheen yhteiselle ajanvietolle. 

Aivan sama pätee liikkeen laatuun. Toisten tavoitteet edellyttää suurta määrää voimaa, mutta ei kukaan pärjää pelkästään panostamalla voimaan. Se on kuin koti, jossa olisi vain pirun iso keittiö. 

Ei se ole silloin koti ja kun keho ei ole enää kotimme, alkaa elo siellä tuntua alkuun epämiellyttävältä, myöhemmin sietämättömältä. 

Liikkuvuus määrittää liikkeen laatua. Se on jokaiselle erilainen sekoitus voimaa, notkeutta, koordinaatiota, nopeutta, ketteryyttä ja kestävyyttä. 

Aivan kuten itselleen huonosti suunniteltu talo, epätasapainoinen keho ei tunnu kodilta, koska sen funktionaalisuus ei ole linjassa omien tarpeiden ja tavoitteiden kanssa. 

Silloin täytyy miettiä mikä on se huone, joka itse asiassa kaipaa ehostamista. Ehkä pora ja reikä seinässä auttaa saavuttamaan halutun lopputuloksen, kunhan ensin tiedetään mitä me oikeasti tarvitsemme. 

JOUSTAVUUTTA ARKEEN -VALMENNUS TARJOAA MAHDOLLISUUDEN PALAUTTAA HYVÄ OLO KEHOON

 

p.s. En ole rakennusalan ammattilainen, joten mikäli metaforani ei kestä suomalaisen rakennusalan kriteerejä, vapautan itseni vastuusta.  😉

Kirjoittaja: Jukka "liikemies" Rajala