Erikoistumalla erotut!

20 maaliskuun, 2019

Kehonpainoharjoittelu, liikkuvuusharjoittelu ja syvällisempi ymmärrys monipuolisesta liikkeestä kasvattavat rooliaan koko ajan valmentamisessa.  Varsin monitahoinen aihe vaatii kuitenkin taustalle laaja-alaista ja riittävän syvälle pureutuvaa osaamista. Tarkoituksenmukainen opiskelu on elinehto kokonaisuuden hahmottamisessa. Kaikki se työ ja hetkittäiset turhautumiset uuden oppimisessa ovat kuitenkin 100% kaiken sen ajan ja vaivan arvoista, sillä niiden avulla osaat rakentaa aidosti toimivan systeemin. Ei pelkästään periaatetasolla toimivia ideoita, vaan tehokkaita työkaluja erilaisiin lähtökohtiin ja tavoitteisiin.

Jokainen ihminen haluaa terveen ja toimintakykyisen kehon. Jos yhden asian ajoittainen tekeminen toimisi, hyvin harva kärsisi kivuista ja rajoitteista. Haaste on se, että saavuttaakseen haluamansa asiat, tulee osata tehdä järkevällä annostuksella riittävän monipuolista liikettä. Se ei vaadi haastavien taitojen opettelua ja suurten riskien ottamista harjoittelussa. Päinvastoin ja kaikki pysyvä rakentuu hyvään perusteiden hallintaan, joista valtaosaa voidaan hyödyntää päivittäisessä liikkumisessa.

Uusien taitojen oppiminen ja fyysisten ominaisuuksien kehittäminen vaativat ennen kaikkea määrätietoisuutta

Tätä kaikkea on paljon miellyttävämpää kehittää, kun kehossa ei ole jatkuvia kipua ja suuria rajoitteita. Mieluummin vähän liian vähän kuin vähän liian paljon – yhdellä kertaa! Yllättävän pienellä kerta-annoksella on mahdollista saada ihmeitä aikaan, kunhan toistoa tulee riittävän usein ja ketjun ei anneta katketa. Harha-askelia tulee meille kaikille ja niitä ei tarvitse murehtia. Tärkeintä on palata takaisin polulle mahdollisimman nopeasti ja mikäli kokee haukanneensa liian suuren palan, järkevää olisi joko puolittaa tavoitteensa tai tuplata sen saavuttamiseen vaadittava aika.  Ensimmäisen lipsahduksen jälkeen tärkeintä on jatkaa!

 

Liikunta- ja kuntoutusalan ammattilaiset tekevät päivittäin töitä erilaisten taustojen ja tavoitteiden omaavien henkilöiden kanssa. Me haluamme pitää myös itsestämme huolta ja kehittyä. Tarvitsemme oikeita työkaluja niin itsemme, kuin myös asiakkaidemme puolesta. Yksi asia ei toimi jokaisessa tilanteessa ja sen vuoksi tilannetta tulee osata lähestyä useista eri näkökulmista. Kehonhallinta, liikkuvuus ja voima ovat toimintakyvyn kannalta olennaisimmat tekijät. Ne eivät kuitenkaan toimi moitteettomasti jos panostamme vain johonkin niistä. Monipuolisessa liikkeessä yhdistyvät voima, liikkuvuus ja motoriikka. Oppiessamme hyödyntämään näitä päivittäisessä liikkumisessa, spesifille voima – ja liikkuvuusharjoittelulle riittää ajallisesti vähäisempi määrä työtä.

Iästä riippumatta uusien asioiden oppiminen on suositeltavaa meille kaikille, sillä samalla kun se kasvattaa sisäistä motivaatiota, uusien taitojen avulla opimme hallitsemaan kehoamme entistä paremmin.

 

Opettele hyödyntämään erilaisia harjoitteita luoden niistä toimiva kokonaisuus

Kaikkea ei voi tehdä samassa hetkessä ja siihen ei ole mitään syytäkään. On paljon toimivia harjoitteita, joita voi tehdä päivittäin oman hyvinvoinnin eteen ja on paljon tehokkaita työkaluja spesifejä tavoitteita varten.

Tätä kaikkea ei tarvitse osata heti. Olit ammattilainen tai omaksi iloksi harjoitteleva, määrätietoinen ja pienen askelin etenevä tyyli on pitkässä juoksussa kaikkein toimivin. Harjoittelit sitten uusia taitoja, voimaa, liikkuvuutta, tai kestävyyttä, panosta perusteiden hyvään hallintaan ja opettele kuuntelemaan kehoasi jotta osaat lopettaa harjoituksen riittävän ajoissa, ottaen harjoittelusta tehoja irti silloin kun hetki on siihen otollisin.

 

Asioita on toki hyvä osata ennakoida, mutta kehittyminen ei katso kalenteria. Se katsoo sitä mitä teet ja parasta tekemistä hyvinvoinnillesi on oikein annosteltu monipuolinen liike jonka jälkeen pidetään huolta palautumisesta. Taloudellisen liikkeen tunnistaa silloin kun sen näkee. Toimiva keho kykenee tuottamaan taloudellista liikettä ja se kestää silloin myös hetkittäisiä kovia tehopiikkejä. Opettele näkemään asiat monipuolisen liikkeen näkökulmasta ja uskalla luoda uutta!

Jos sinäkin olet kiinnostunut monipuolisesta liikkeestä, kehittämäni 4 viikonloppua kestävä Movement Coach – koulutusohjelma jatkuu vuonna 2020!

Movement Coach on neljän viikonlopun pituinen koulutusohjelma, jossa syvennytään kehonpainoharjoittelun, liikkuvuusharjoittelun, monipuolisen liikkeen ja taitoharjoittelun saloihin.  Tulemme käymään kattavasti läpi tärkeimpiä perusteita ja niiden jatkoprogressioita. Opettelemme käsilläseisontaa, erilaisia liikkuvuusharjoitteita ja luomme uusia ideoita liikkumiseen. Kehonpainoharjoitteita tulee suuri määrä tarkkoine liikeprogressioineen ja tietenkin opiskelemme tämän kokonaisuuden hahmottamisen lisäksi myös ohjelmointia.

Satojen liikkeiden materiaalipankki takaa sen, että liikkeiden opettelu olisi mahdollisimman jouhevaa. Materiaalit pysyvät sinulla koulutuksen päätyttyäkin joten tulevat 12 kuukautta tarjoavat todellisuudessa työnsarkaa useiksi vuosiksi ja opiskelu on luonnollisesti mahdollista syklittää itselleen sopivaan rytmiin!

Movement Coach sisältää lisäksi paljon lisämateriaalia, muun muassa Movement Flow –koulutuksessa opeteltavia liikeyhdistelmiä tullaan käymään myöskin läpi.

Olen käyttänyt viimeiset 10 vuotta lähes jokaisesta päivästäni aikaa näiden asioiden ymmärtämiseen. Tämä koulutus on sellainen, johon olisin halunnut törmätä silloin kun aloitin tämän mielenkiintoisen, mutta haastavan matkan. Olen kerännyt siihen mielestäni kaikki tärkeimmät asiat, joiden avulla jokainen asiasta kiinnostunut voi lähteä kehittämään itseään ja minä olen tukenasi koko matkan ajan.

Koulutus soveltuu yhtä lailla liikunta- ja kuntoutusalan ammattilaisille, urheilijoille, sekä omaksi iloksi harjoitteleville. Tärkeintä on aito halu oppia!

Tutustu Movement Coach -valmennuskokonaisuuteen!

Kirjoittaja: Jukka Rajala